______________________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________ /KONTAKT /////////// TWITTER /////////// FORMSPRING /////////// BLOGLOVIN' /////////// KATEGORIER /////////// LINKER ______________________________________________________________________________________________________

tirsdag 24. mai 2011

Kom igjen a

teller
Foto: Juergen Teller og realtivt urelatert til teksten

Fredag var det en artikkel i A-magasinet om hvor stressende hverdagen er for dagens unge. De må være både pene, veltrente, gode i alt og tilgjengelige døgnet rundt stakkars. Visst er det jævlig, selv tilbragte jeg hele videregående enten på skolen, på fylla eller i senga paralysert av angst, men det er ikke det jeg ville snakke om. Det var derimot en av uttalelsene fra tenåringene intervjuet til saken som fikk meg til å stoppe opp litt. Lara (18) forklarer at hun følger med på blogger for å vite hva som er nytt (nok et stressmoment), og sier: "skal jeg være oppdatert, må jeg kjøpe nye klær selv om jeg fortsatt har topper med prislappen på i skapet". Må du?

Godeste Lara har altså uvitende, men presist klart å sette ord på både hva som er galt med verden og hvorfor mote er så viktig. Hæ tenker du kanskje nå, men altså: Mote handler ikke om å ha flest mulig topper i skapet, det handler om å om å vite hvem man er. Og selvsagt en haug med andre ting, men rent praktisk er altså det essensen. Hvis du vet hvem du er og hva du liker slipper du å shoppe istykker planeten. Den evige konsumeringssirkelen blogger har blitt sprer, mer eller mindre bevisst, den stadig mer utbredte misforståelsen om at man må kjøpe nye ting hele tiden, "for å være oppdatert". Det birar igjen til ekstremt overforbruk, som jeg er sikker på at de fleste fatter konsekvensene av.

At man ikke kan kjøpe seg stil er en ganske oppbrukt frase, men det er faen så sant. Nå er det ikke akkurat lenge siden jeg var 18 selv, men jeg har likevel en oppfordring til de unge stressede, samt alle andre som måtte trenge det: Chill litt med forbruket fram til du vet hva du skal ha og la det bli med det. Sist jeg kjøpte et nytt plagg var i vinter, og før det husker jeg ikke en gang. Om jeg har ett mål med denne bloggen, er det at det ikke skal være et sted unge jenter kikker inn for å finne ut hva de må kjøpe. Det syns jeg faktisk dere bør klare å finne ut sjæl.

21 kommentarer:

 1. elsker det! og elsker bloggen din!

  SvarSlett
 2. Enig! Flere burde chille litt med forbruket sitt. Var sånn selv i tenåra. Men er ikke sikker på om de fleste fatter konsekvensene av det ekstreme overforbruket, desverre.

  SvarSlett
 3. Flott innlegg! Jeg kan telle på en hånd hvor mange plagg jeg har kjøpt siden juletider. Nå kan det ha noe med økonomien å gjøre, men likevel befriende å tenke på.

  SvarSlett
 4. Fantastisk blogginnlegg!!!!

  SvarSlett
 5. Utruleg bra innlegg. Det er slike ting som får meg til å stikke innom bloggen din igjen!

  SvarSlett
 6. Denne bloggen er virkelig på vei til å bli en av favortittbloggene mine. Liker veldig godt dybden i innleggene dine som viser at du faktisk er intelligent. Er også helt enig med det du skriver her, og håper du fortsetter å blogge like bra i lang tid framover.

  SvarSlett
 7. enig at det er lettere å ikke konsumere når man er blitt sikker på seg selv og sin egen stil - men det er vel nettopp derfor mange 18-åringer overkonsumerer: de er usikre både på seg selv og stilen sin. det er jo del av det å være tenåring for veldig mange... når man så blir over 20/30/man blir sikrere på seg selv, så endrer det seg for veldig mange. tror desverre ikke det er så lett som å si "kom igjen" for å endre på usikkerheten... men man kan jo prøve og det er fint at du gjør det :) bra tanker.

  SvarSlett
 8. Had to go translate that through google but totally agree with you 100%! and that's why I love your blog more than any other 'fashion blogs'. Your personal style is lovely too and I can see that it's not impacted by whatever's new and hot.A true, inspirational article, thanks Maja! <3 <3

  SvarSlett
 9. så sant, og så godt poengert.

  SvarSlett
 10. hanna, hanne, mira, susanne, pernille, britt, kristin, anonymous, dina, andrea: takk!

  anonym: ja det er akkurat det de gjør, og det er en jævlig dårlig måte å håndtere det på spør du meg. jeg brukte ikke noe mer penger på klær som 18åring enn jeg gjør nå, det er ikke en utopi. gjelder bare å skifte fokus.

  SvarSlett
 11. takk maja, problemet er: jeg har ikke funnet stilen min enda, men forbruket mitt er ikkje stort, i forhold til mange av mine venner

  SvarSlett
 12. Ja! Nesten synd det ikke er rasjoneringskort på forbruksvarer.

  SvarSlett
 13. Fjær i hatten og kryss i taket for det!

  SvarSlett
 14. Veldig bra innlegg som får en tommel av meg. Takk!

  SvarSlett