______________________________________________________________________________________________________ ______________________________________________________________________________________________________ /KONTAKT /////////// TWITTER /////////// FORMSPRING /////////// BLOGLOVIN' /////////// KATEGORIER /////////// LINKER ______________________________________________________________________________________________________

onsdag 4. mai 2011

Trippel H

Heinz_Hajek_Halke_2
Heinz_Hajek_Halke_1
HeinzHajek-Halke4
Heinz-Hajek-Halke-3
Heinz-Hajek-Halke-5

Foto: Heinz Hajek-Halke

Han blir ofte glemt i fotokunstsammenheng, men Heinz Hajek-Halke var likevel en viktig del av den. Født i Berlin i 1898, oppvokst i Argentina. Tilbake i Tyskland begynte han på grafiske studier før han tilbragte tid som soldat under første verdenskrig. Han begynte å ta bilder i 1924, og jobbet senere som både pressefotograf, med reklame og som fotoredaktør.

Selv om han tilhørte en tid da foto ble sett på som dokumentasjon og teknologisk reproduksjon fremfor en kunstform, begynte han tidlig å eksprimentere med ulike montasjeteknikker i bildene sine. For eksempel monterte han flere negativer oppå hverandre i én print, eller lagde lysmontasjer. Sammen med de langt mer kjente Man Ray og El Lissitzky var han en del av avantgardistgjengen som la grunnlag for folk som Joseph Cornell og Robert Rauschenberg. De tok montasjeteknikkene med seg videre inn i kunsten. Senere ble Hajek-Halke med å starte den tyske fotogruppa Fotoform, utgav to bøker og ble utnevnt til professor i grafisk design og fotografi ved Kunstakademiet i Berlin, før han døde i 1983.

TRANSLATION
Photos by avant-garde photographer Heinz Hajek-Halke (1898-1983), a pioneer in photo montage and experimental photography.

2 kommentarer: